Wie is de Mol 2021 – Aflevering 2 (recap)

Geplaatst op 11 januari, 2021

Titel van de aflevering: ‘Voorbeeld’

Nou, het is wel duidelijk geworden nu, toch? Nee? Bij mij helaas ook niet.

We moeten stilstaan bij de eerste afvaller, Remco. De kandidaten lijken flink verslagen. Rocky beëindigt de rouwstemming door aan ons uit te leggen dat het vertrek van Remco vooral een goede stap in de richting van de winst is. Rustig aan, Rocky, je moet eerst om tuinen worden geleid, ballerina’s ontwijken en je volledig door elkaar laten schudden in een truck.

Opdracht 1: Om de tuin leiden

Natuurlijk doe je niet zomaar een wandeling door een historische tuin of een historisch kasteel. ’t Is immers Wie is de Mol (en inderdaad Marije, we houden ervan). De opdracht lijkt een groepsopdracht, maar het gaat toch echt alleen om opdrachtgevers Joshua en Lakshmi en de filmers Renée en Florentijn. Splinter maakt zich meteen legendarisch onverdacht door Renée een paar keer een knal te verkopen. Charlotte en Rocky lijken subtieler te werk te gaan, ware het niet dat Joshua de verkeerde portofoon gebruikt. Is hier sprake van een oprechte fout of een molactie?

Hier zou ik een volledige blogpost aan kunnen wijden, maar laten we het beknopt van twee kanten bekijken. Is het een molactie, dan is het slim, omdat Joshua direct de mogelijkheid tot geld in de pot dichtknijpt. Toch is het ook erg dom, omdat je gelijk (als Mol) alle ogen op je krijgt. Joshua’s reactie lijkt oprecht. Ook legt hij in de bus in geuren en kleuren uit wat er precies is gebeurd.

Florentijn kiest voor het geld: opmerkelijk, want hij wist dat Joshua de porto’s had verwisseld, dus dat er geen geld in de pot zou komen. Wel is het goed voor zijn kandidatenreputatie. Renée kiest voor een joker (de lichaamstaal hier is mooi: Marije en Splinter kijken met puppy-ogen naar haar en Renée staart op haar beurt koelbloedig Rik aan). Ze beantwoordt de vraag fout en haalt € 700,- binnen. Renée doet ‘ohoooho’. Ik denk dat ze als Mol niet verwachtte dat er zoveel opdrachtjes waren gelukt.

Opdracht 2: De dans ontspringen?

Nu al het woord van 2021: blacklightballerina’s. Ik heb gepuzzeld en je kan er Splinter Chabot mee maken, maar dan mis je nog ’t woordje “pot”. Ik geef het maar mee, hè. De groep van de verkenners is veel te gretig. Binnen een mum van tijd liggen Charlotte en Marije uit het spel. Joshua gooit een schoen, pakt een joker en wordt ook naar de reservebank gestuurd. Alleen Lakshmi blijft over om ontzettend veel informatie door te geven aan de tweede ploeg.

Florentijn, Erik en Renée zetten hun zinnen op een joker. Renée ligt er als eerste uit, wel met een handvol geld. Na Florentijn en Erik blijven alleen Splinter en Rocky in het spel. Splinter is het laatste slachtoffer van de moordlustige dansmariekes, maar het is onduidelijk of hij geld had. Rocky saves the day door € 400,- op te halen. Joshua probeert nog zijn ongeldige joker te verzilveren (inclusief #MarijesManischeMomentje), maar Rik is onverbiddelijk.

’s Avonds trekt Joshua van het zinkende schip waar Splinter zich op bevindt, namelijk de MS ‘Joshua is de Mol’.

Opdracht 3: Symbolisch bedrag

€ 2100,- viel er te verdienen met vier verkenners in 2 trucks die foto’s maken die weer gedeeld worden met de “communicator” en bordjes die omgereden moeten worden door andere trucks op het terrein. Na het nogmaals bekijken van deze opdracht snapte ik er nog steeds weinig van, zelfs niet na de ‘Marije legt het nog één keer uit’-biecht. Afijn, Renée wilde met Josh, want Josh is her man (haar Mol? Een goede vriend? Een nog-niet-eerder-vertoond bondje?). Florentijn (“trucker Hofman naar grondteams”) was de communicator en Splinter en Marije bestuurden Erik en Lakshmi. Vooral die laatste twee stonden compleet buitenspel.

Charlotte en Rocky moesten ook foto’s sturen en kozen de tactiek om tijdens ronde 1 te observeren en tijdens ronde 2 foto’s maken en verzenden. Bij Joshua en Renée lijkt het chaotischer te gaan, maar de foto’s belanden netjes bij Florentijn. Daar gaat uiteindelijk toch iets mis, want er worden verkeerde bordjes omgereden. Dat ligt vooral aan Renée en Joshua, omdat het team van Rocky en Charlotte aangeeft dat ze maar 3 foto’s, maar wel 3 juiste foto’s hebben gestuurd. De opdracht levert € 700,- op.

Test en executie

De verdenkingen zijn niet verrassend: vooral Joshua, Marije, Florentijn en Renée worden genoemd. Splinter neemt als enige de afslag door expliciet niet op Joshua te stemmen, omdat hij zich aan de afspraak met Joshua wil houden. Erik krijgt een rood scherm.

Mijn verdenkingen na aflevering 2

Wel:
– Renée (dan toch? Renée is warrig, snapt het soms wel, soms niet en soms een beetje. Met geld afgeschoten worden, zodat het niet meer verzameld kon worden? Dat lijkt me een keurige actie voor de Mol.)

Misschien:
– Joshua (deze aflevering zet Joshua zo in the picture dat het moeilijk wordt om Joshua als Mol te geloven, maar dat gedrag, tjonge jonge, da’s niet mals. Geen jokers, geen geld en de halve ploeg die op je naam klikt tijdens de test. Ai.)
– Florentijn (Florentijn is consistent in totaal ondoorgrondelijk zijn. Hij gaat voor geld, maar ook niet. Hij communiceert wel, maar ook weer niet? Ik weet het niet. Nóg niet.)
Marije (de laatste biecht van Marije voor de eliminatie [‘Iemand gaat naar huis, maar ik ben het niet’] is geweldig om een uur over na te bomen tijdens Moltalk, maar niet op mijn blog. Dááág.)

Niet:
– Lakshmi (je team € 700,- op laten halen bij de rondleiding, daarna keurig alle informatie doorgeven tijdens de opdracht met de ballerina’s voor € 400,- en tot slot braaf je bordjes omrijden: dat verdient een plaatsje op de Niet-lijst)
– Charlotte (waar wás Charlotte deze aflevering überhaupt? Bij de ballerina’s lag ze extreem snel uit het spel en in de vrachtwagen zat ze knus naast Rocky. Als ze de Mol is, had ze deze aflevering een vrijstelling van haar Mol-schap.)
– Splinter (vooruit, dat verkeerde bordje was niet best, maar in Splinter zie ik de fanatieke kandidaat die de touwtjes o zo graag in handen wil hebben, maar af en toe vergeet dat het Wie is de Mol is)
– Rocky (for the win! Als je eigenhandig € 400,- in de pot stopt door de blacklight ballerina’s één voor één te misleiden, dan mag je ’t spel winnen ook.)