Wie is de Mol 2021 – Aflevering 1 (recap)

Geplaatst op 4 januari, 2021

Titel van de aflevering: ‘Gelijk’

Als officiële Wie is de Mol-expert van Q-music leek het me een goed idee om de nabesprekingsstapel van het programma aan te pakken. Hoe? Door er nóg een schepje bovenop te doen door wekelijks een recap te schrijven, natuurlijk! In Tsjechië barstte de eerste aflevering los met 9 kandidaten, 8 ongepelde sinaasappels, 7 waardeloze jokerkaarten, 6 Tsjechische kamers die nooit meer hetzelfde zullen zijn, 5 mogelijke cases of friendly fire, 4 manische Marije-momentjes, 3 échte jokers, 2 leesbrillen, één knalroze kistje en o ja, één Mol.

Opdracht 1: Door een deur

Een simpel, maar doeltreffend begin. Iedereen vindt € 250,- in een kamer en krijgt het aanbod van de Mol om dit meteen te ruilen voor een joker. Omdat niemand nog de ogen van de andere kandidaten op zich heeft, slaan maar 3 kandidaten dit aanbod af. De rest trapt met open ogen in de val. (Trouwens: er had nooit zo’n dikke houten schijf onder de deur gepast, maar dat terzijde).

Tijdelijke eindstand: € 750,- en een stapeltje jokerkaarten. Vervolgens krijgen de “brave” kandidaten het aanbod om een échte joker te krijgen en die nemen ze natuurlijk aan. Zo beginnen Renée, Rocky en Marije (‘WAAAH JULLIE HEBBEN GELD KWIJTGESPEELD!! NAAAAH, GEEF MIJ EEN JOKER DAN!!’) met een voorsprong en blijft de pot op € 0,-.

Opdracht 2: Vriend of vijand

Lasergamen: onder het mom van ‘dan zijn we daar gelijk maar vanaf’. We zien vooral Joshua zich enorm uitsloven, vervolgens roept hij heroïsch dat de groep voor de pot moet gaan en daarna wordt hij genadeloos afgeschoten. Toch een tikje verdacht.

Het lasergamen is een potje collectief geklungel. Florentijn zit in een boom (???) en Renée schort de samenwerking al snel op door zelf de codes te zoeken, mét leesbril. Een oververhitte Remco wordt uit het spel geknald door een hunter of een Rocky. Uiteindelijk blijven er maar 4 kandidaten in leven en levert de opdracht € 450,- op. Splinter zorgt eigenhandig voor een derde van dat bedrag en schudt alle verdenking, wat mij betreft, van zich af.

Opdracht 3: Mol-tain-biken

Voordat deze opdracht start, is Florentijn zijn boekje kwijt. Opvallend, maar ik kan niet duiden wat zijn motief zou kunnen zijn. In de grote strijd om het penningmeesterschap trekt uiteindelijk Erik aan het langste eind. Erik is sowieso iemand die laag op mijn lijstje staat: de derde opdracht draagt daar zeker aan bij.

Tijdens het fietsen moet er informatie worden doorgegeven. Joshua scheurt makkelijk langs de bordjes, maar dat laat Erik niet zomaar gebeuren. Ik denk dat de Mol hier vooral heeft gebaald van de goede matches binnen de duo’s. Marije verspreekt zich meerdere keren met sinaasappels persen, maar Charlotte corrigeert haar. Wanneer Renée een zin fout doorgeeft, helpt Rocky juist om de juiste zin door te geven. Als Mol wil je natuurlijk het liefst óf aan het begin zitten (maar daar, helaas: Erik) óf aan het eind zitten (maar daar, helaas: Remco).

Test en executie

Zowel Erik als Joshua worden allebei een aantal keer genoemd tijdens de test. De enige die tijdens de test niet wordt genoemd, is Lakshmi.
Het rode scherm is voor Remco.

Mijn verdenkingen na aflevering 1

Wel:
– Joshua (wordt wel veel verdacht in beeld gebracht [“hij zal het dus wel niet zijn”], maar de beste man is hoogstwaarschijnlijk mét geld afgeschoten en hij reed voorbij bordjes in de derde opdracht.
– Marije (zo hysterisch als Marije Knevel zijn er maar weinig. Qua acties denk ik vooral aan € 100,- ophalen voor de pot bij het lasergamen om vertrouwen te wekken bij de groep. De fietsopdracht ging qua onthouden niet vlekkeloos, maar haar verkeerde zinnetje had uiteindelijk geen invloed op het behaalde bedrag. Marije is mijn “gevoelsmol”.

Misschien:
Renée (het leesbrilletje en de ‘begrijpt ze dit spel überhaupt?’-factor lijken haar af te schrijven, maar daar vind ik het nu nog te vroeg voor)
– Charlotte (veel Leonie ter Braak-eske confessionals, qua geld en acties nog een aardige middenmoot)
Florentijn (een boekje kwijtraken, in een boom zitten: iedereen beleeft die eerste aflevering zo op zijn eigen manier)
– Lakshmi (was deze aflevering maar weinig in beeld en dat betekent normaal gesproken niet veel goeds. Toch verplaatst naar de ‘misschien’-lijst, omdat ze werd afgeschoten en er werd gezegd hoeveel geld ze op zak had, namelijk € 75,-. Als ze dat loog, chapeau, maar zo niet, dan eh, niet.)

Niet:
Splinter (teveel geld in de pot en too precious for this world uwu)
Rocky (komt over als een perfecte kandidaat: verdient geld, maar niet teveel, schrijft ijverig alles op)
– Erik (de Mol gaat dit jaar echt een hekel krijgen aan Erik als hij er lang in blijft. Zijn communicatie lijkt helder en hij houdt andere kandidaten bij de les)