J’adore: NPO Best

Geplaatst op 24 september, 2015

Het huidige televisieseizoen is alweer een tijdje van start en aanstaande vrijdag begint The Voice of Holland weer, maar ik ben verslingerd geraakt aan de stoffigste digitale zender ooit*: NPO Best.
(*op de tweede plaats staat natuurlijk de MTV-zender voor bejaarden: 192TV. Een zender waar alleen maar oude clips voorbij komen om aan je dagelijkse dosis Boney M. te komen.)

Nu heeft de publieke omroep ons jarenlang fantastische best aardige programma’s gebracht, maar ik had nooit gedacht dat Fort Alpha tot die canon was toegetreden. Maar mij hoor je niet: ik geniet van het amateurtoneelstuk waarin Tatum Dagelet, Jennifer de Jong en Robin Rienstra doen alsof ze opstandige middelbare scholieren zijn. Niet alleen Fort Alpha behoort tot de programmering van NPO Best, denk ook aan pareltjes als Sterrenslag, Glamourland met Gert-Jan Dröge of Onderweg naar Morgen. Wat is er nu heerlijker dan je onder te dompelen in die nostalgie? Ik kijk quizzen die werden uitgezonden toen ik in kwijlend in mijn wieg lag.

Glamourland zou waarschijnlijk nergens ook meer worden toegelaten. Powned/GeenStijl maakt feestjes van rijke lui belachelijk en Jort Kelder is licht spottend (maar ondertussen ook onderdeel van de clan met ceentjes), maar niemand kan op het gebied van taal en humor tippen aan Gert-Jan Dröge. De venijnige grappen en de sarcastische voice-over zijn briljant. Dröge valt niet buiten de toon binnen de kring jasje-dasjes, maar hoort er ook niet helemaal bij. Het voelt bijna als een soort Louis Theroux.

Ik zie een jonge Martine Bijl en een jonge Jos Brink keihard in de slappe lach schieten. De quizmaster legt ontzettend traag uit hoe het spel werkt, neemt af en toe een slokje jus d’orange tussen het uitleggen door (!) en het shot wisselt ruim een halve minuut niet. Leg dat maar eens uit aan de makers van televisie anno 2015. In vergelijking met this thing called Babbelonië (die titel alleen al!) krijg je bij de nieuwe quiz van Menno Bentveld, Dubbelspel, stevige epilepsie.

Sterrenslag was een spelshow met hindernisbanen en waarschijnlijk ook het enige programma waar zowel Gerard Joling als Jeltje van Nieuwenhoven ooit aan meededen. De revival die jaren later door BNN werd geprobeerd, liep uit op niks, want de tijden waren al veel te ver veranderd. Gelukkig kunnen we nu dus zien hoe het vroeger wel leuk was. Dat is de kracht van NPO Best natuurlijk, die nostalgie, die romantiek van een ouderwetse quizmaster die foute grapjes maakt tegen een vrouwelijke kandidaat, want ‘dat kon toen gewoon’. Het hoeft niet mooi te zijn, een heel klein beetje vermakelijk is al genoeg. Een zendernaam als NPO Heel Klein Beetje Vermakelijk was waarschijnlijk ook te lang. NPO Best Oké, dat was al een verbetering. Maar aan de programmering mogen ze niet rommelen, want Onderweg naar Morgen na middernacht is het perfecte slaapmiddel.